Treść organizatora:
Ruszył nabór do EIT Food Seedbed Incubator 2024. Jest to program wsparcia przedsiębiorców, naukowców i startupów rozwijających innowacyjne technologie w branży rolno-spożywczej.
Program EIT Food Seedbed Incubator wspiera osoby, które mają pomysły na założenie firm typu start-up/spin-off w obszarach związanych z sektorem rolno-spożywczym albo już prowadzą takie firmy (TRL 4 >, w przypadku zarejestrowanych spółek – nie starsze niż 3 lata od momentu rejestracji).
Aplikujący do programu powinni przedstawić innowacyjny pomysł, który ma potencjał wprowadzenia korzystnych zmian w sposobach wytwarzania, dostarczania, spożywania żywności i/lub przetwarzania powstałych w tych procesach odpadów. Oprócz typowych rozwiązań rolno-spożywczych, start-upy mogą działać w obszarach wspierających wytwarzanie żywności, w tym: maszyny i urządzenia dla rolnictwa i przetwórstwa, logistyka, opakowania, rozwiązania informatyczne, redukcja odpadów z łańcucha żywności, usługi biznesowe czy innowacje społeczne.
Beneficjenci uzyskają wsparcie merytoryczne 1:1 (szkolenia i mentoring) oraz finansowe (w wysokości do 10.000 €, umożliwiające realizację ponad 100 rozmów z potencjalnymi klientami w celu weryfikacji pomysłu oraz możliwość uzyskania dalszego finansowania i wsparcia EIT Food).
Unikatowym elementem programu jest wsparcie dla procesów weryfikacji pomysłu biznesowego
i przydatności rozwiązań technicznych poprzez ustrukturyzowany dialog z potencjalnymi klientami (customer discovery process), realizowane w oparciu o metodykę opracowaną przez EIT Food przy współpracy
z wyspecjalizowanymi trenerami, mentorami i ułatwione dzięki oferowanemu startupom wsparciu finansowemu.
Szczególnie zachęcamy do aplikowania osoby, których pomysł technologiczny jest związany
z prowadzonymi badaniami, a jego dalszy rozwój wymaga zdobycia specjalistycznej wiedzy biznesowej oraz kontaktów z potencjalnymi klientami w rożnych krajach europejskich.
Termin zgłoszeń upływa 19 lutego 2024 r.
Rejestracja i szczegółowe informacje o programie dostępne są na stronie: EIT Food Rejestracja
Już 5 lutego 2024 roku o godzinie 12:00 odbędzie się jedna z sesji informacyjnych prowadzona przez organizatora. Link do webinaru: Support for AgTech and FoodTech Startups and Research Projects through EIT Food Business Creation Programmes | Info Webinar
Więcej terminów do wyboru dostępnych jest na stronie: EIT Food Events
Program realizuje EIT Food – konsorcjum składające się z przedsiębiorstw, ośrodków badawczych oraz uniwersytetów, zorganizowane w ramach Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT), organu Komisji Europejskiej.
EIT Food jest największą europejską inicjatywą w obszarze rolno-spożywczym, realizującą programy wsparcia innowacji dla sektora żywnościowego w Europie. Działania EIT Food są finansowane ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont Europa.
Program dotyczy pomysłodawców i start-upów na wczesnych etapach rozwoju, którzy są obywatelami lub rezydentami krajów UE lub stowarzyszonych z Horyzontem Europa. Jest prowadzony w języku angielskim (online) w kilku europejskich ośrodkach: Aarhus University (Dania), ShakeUp Factory (Francja), DIL Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik e. V. (Niemcy), Uniwersytet Warszawski, Wydział Zarządzania Uniwersytet Warszawski, Centre for Socially Responsible Innovations (Polska), Food4Sustainability CoLAB (Potugalia), Swiss Food Research (Szwajcaria), Queen’s University Belfast (Irlandia Północna), EIT Food South (Hiszpania).
Zachęcamy do zapoznania się z materiałami organizatora dostępnymi u dołu strony.
Na stronie EIT Food 2023 można zapoznać się z zeszłorocznymi uczestnikami programu.
W przypadku pytań – zachęcamy do kontaktu bezpośrednio z organizatorem:
dr Olga Pelekh, e-mail: opelekh@wz.uw.edu.pl, tel. +48504409520