W dniu 24 października (wtorek) studenci ostatnich lat studiów drugiego stopnia kierunków „dietetyka” oraz „technologia żywności i żywienie człowieka” uczestniczyli w panelach z pracodawcami – cyklicznym wydarzeniu organizowanym przez Biuro Karier naszej Uczelni.
W gronie Panelistów byli:
Paneliści opowiedzieli o licznych aktywnościach, które można podjąć nie tylko po obronie pracy magisterskiej, przekonując, że ostatni rok studiów to doskonały czas na budowanie swojego CV i zdobywanie kompetencji (również tych miękkich). Przedstawili możliwości wolontariatów i praktyk oraz płatnych staży, a także oferty pracy. Studenci mogli również usłyszeć o pomocy Miejskiego Urzędu Pracy w Lublinie, szczególnie w zakresie uzyskania środków na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej. Przedstawicielki Firmy Camp Leaders opowiedziały o studenckich wyjazdach wakacyjnych do Stanów Zjednoczonych – warunkach formalnych udziału w programie Work and Travel, miejscach i stanowiskach pracy, procesie rejestracji, a przede wszystkim o zaletach udziału w programie. Panelom towarzyszyły również konkursy z unikalnymi nagrodami.
Niniejszy panel był zorganizowany przez mgr inż. Dorotę Piekutowską i mgr Magdalenę Bohuniuk (Biuro Karier) oraz dr inż. Monikę Michalak-Majewską (Zakład Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów). Mamy nadzieję, że to spotkanie, podobnie jak i wcześniej realizowane panele, przyczyni się do zwiększenia świadomości studentów w planowaniu własnej ścieżki rozwoju, nie czekając do ukończenia studiów.
Panele z pracodawcami odbywają się w ramach projektu „Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie”, zgodnie z wnioskiem nr POWR.03.05.00-00-Z232/17 w ramach: Osi Priorytetowej III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Działania 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych, Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER).